Σε άμεση εφαρμογή ο νόμος περι ανασφάλιστων οχημάτων

Ξεπερνώντας πλέον τις τεχνικές δυσκολίες , η ρύθμιση για τα ανασφάλιστα οχήματα  τίθεται πλέον σε εφαρμογή.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν ανέρχονται στα 800.000 – 1.000.000 . Η εγρήγορση της γραμματείας δημοσίων εσόδων δείχνει σαφέστατα  ότι άμεση εφαρμογή του νόμου βρίσκεται σε πρώτο πλάνο μιας και τα ταμία του κράτους σύμφωνα με την Κατερίνα Σαββαΐδου ( Γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων) θα εισπράξουν μέσω του φόρου υπέρ του Δημοσίου επί των ασφαλίστρων αλλά και από την φορολόγηση των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων από 30 έως €100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ μόνο από το παράβολο τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 40 εκατ. ευρώ. Η ενημέρωση λοιπόν του κοινού για την εφαρμογή του νόμου είναι  απαραίτητη καθώς σκοπός της ρύθμισης όπως τόνισε η Κα Σαββαΐδου  είναι η προστασία και η αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου και όχι ο αιφνιδιασμός του πολίτη. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ας ξαναθυμηθούμε το νόμο περί ανασφαλίστων οχημάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:

  • να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
  • να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί
  • Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο €500, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Οι κυρώσεις είναι:

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα

Δεδομένου του μικρού κόστους πλέον της ασφάλισης οχημάτων , των τσουχτερών προστίμων αλλά και τον κίνδυνο που συντρέχει κάποιος όταν κυκλοφορεί ανασφάλιστος είναι μεγάλο ρίσκο σήμερα κάποιος να εξακολουθεί να παραμένει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.